Ostalo

Zašto je kava u Trstu jeftinija nego kod nas?

Objavljeno: 22.10.2024.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u rujnu je zabilježen porast cijena u sektoru Restorani i hoteli od 10,8 posto, dok su ukupne cijene dobara i usluga porasle za 1,6 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Turizam je, prema svemu sudeći, pridonio ovom povećanju, osobito u dijelu smještaja i ugostiteljskih usluga.

Iako se ugostitelje često proziva zbog visokih cijena, oni tvrde da su i sami pod utjecajem rasta cijena u opskrbnom lancu. Hrvoje Margan, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, ističe da je trgovina jedan od glavnih razloga porasta cijena. On navodi kako cijene kvalitetnih domaćih proizvoda rastu, a taj trošak se prenosi na finalne cijene u ugostiteljstvu.

Razlika u cijenama između Hrvatske i Italije

Jedan od najočitijih primjera je kava. U Italiji espresso možete popiti za oko 1,4 eura, dok će vas u Hrvatskoj, primjerice u Rijeci ili Opatiji, isti espresso koštati 1,9 eura. Prema Marganu, ključna razlika je u cijeni sirovina. Dok talijanski ugostitelji kilogram kave plaćaju oko 10,5 eura, kod nas ta ista kava košta 21,5 eura po kilogramu.

Visoki troškovi poslovanja

Margan ističe da visoki troškovi poslovanja, uključujući poreze, PDV i najam, dodatno povećavaju cijene. Na primjer, kilogram origana u Trstu košta koliko u Hrvatskoj platite za samo 350 grama. Osim toga, cijena radne snage u Hrvatskoj značajno je porasla, što također utječe na konačne cijene usluga.

Radna snaga i radne dozvole

Na pitanje o utjecaju stranih radnika, Margan objašnjava da radnici iz trećih zemalja najčešće obavljaju pomoćne poslove, a zbog nedostatka znanja jezika teško je uključiti ih u zahtjevnije zadatke. Također, naglašava kako radne dozvole predstavljaju izazov, budući da se moraju obnavljati svake godine, a postupak može trajati i do nekoliko mjeseci, što otežava planiranje sezonskog zapošljavanja.

Ovi problemi, ističe Margan, danas uvelike utječu na ugostitelje, iako su prije nekoliko godina bili gotovo nepoznati izazovi.

Izvor: Glas Istre