Istra

Vinogradarska godina u Istri obilježena sušom

Objavljeno: 02.09.2024.

Vinogradari u Istri i okolnim regijama suočeni su s neuobičajeno toplim i sušnim ljetom, što je natjeralo mnoge da započnu berbu grožđa već sredinom kolovoza. Ovo je znatno ranije nego prijašnjih godina, a glavni razlog su ekstremne vremenske prilike koje utječu na sazrijevanje grožđa. Vinari se prilagođavaju situaciji kako bi izbjegli potencijalne gubitke u prinosu i kvaliteti grožđa.

Stanje u vinogradima - suša kao glavni izazov

Klimatske promjene značajno utječu na vinogradarstvo, osobito u Istri, Kvarneru i Dubrovačkom području. Kiše su ovog ljeta bile rijetkost, a visoke temperature dodatno su otežale situaciju. Iako su u Podunavlju vinogradi pretrpjeli velike gubitke zbog suše, vinari u Istri i na Kvarneru zabilježili su nešto bolju situaciju zahvaljujući povremenim kišama. Unatoč tome, berba je morala započeti ranije kako bi se izbjeglo pregrijavanje grožđa.

Ranija berba i izazovi navodnjavanja

U Konavlima, gdje postoji mogućnost navodnjavanja, vinari su se bolje nosili s izazovima koje donosi suša. Eva Krištof, enologinja Dubrovačkih podruma, ističe da je važno prilagoditi se klimatskim uvjetima te iskoristiti dostupne resurse poput vode kako bi se ublažili negativni učinci visokih temperatura.

Vinogradarske mikropozicije u Istri

Istra, kao regija s mnogo mikroklimatskih zona, pokazuje različite rezultate ovisno o položaju vinograda. Na višim pozicijama, gdje su temperature nešto niže, vinogradi su bolje podnijeli sušu. Luka Rossi, predsjednik Vinistre, naglašava da, unatoč izazovima, kvaliteta grožđa u Istri ostaje iznimno visoka, što obećava izvrsna vina iz ovogodišnje berbe.

Pozitivni rezultati unatoč ranoj berbi na Plešivici

Na Plešivici, regiji poznatoj po svježim vinima, vinogradari su također započeli berbu ranije nego inače, već u prvoj polovici kolovoza. Ove godine, klimatske promjene donijele su ranije sazrijevanje grožđa, što je rezultiralo visokokvalitetnim moštovima koji obećavaju odlične pjenušce.

Prilagodba kao ključ uspjeha

Vinogradari diljem Hrvatske, suočeni s klimatskim promjenama, primorani su prilagođavati se novim uvjetima kako bi očuvali kvalitetu i kvantitetu svojih proizvoda. Unatoč izazovima koje donosi suša, mnogi od njih uspijevaju pronaći rješenja koja omogućuju uspješno vođenje berbe i proizvodnju vina. Prilagodljivost se pokazuje ključnom za održavanje visoke kvalitete hrvatskih vina.

Izvor: Glas Istre