Istra

Tradicionalna poljoprivreda: ljubav i trud iza svakog domaćeg proizvoda

Objavljeno: 23.08.2024.

Prenosimo članak iz Glasa Istre, koji piše o razgovoru s Frankom Matijašićem, vlasnikom OPG-a Matijašić u Jecima kraj Umaga, koji se posvetio očuvanju tradicionalnog uzgoja hrane.

U Jecima, nedaleko od Umaga, nalazi se imanje Matijašić, gdje Franko Matijašić i njegova obitelj vode obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG). OPG Matijašić uspješno se nosi s izazovima modernog tržišta, pružajući kvalitetne domaće proizvode uz puno truda i odricanja.

Održavanje tradicije u poljoprivredi

Industrijski uzgoj hrane često se razlikuje od tradicionalnog ne samo po kvaliteti već i po utjecaju na zdravlje. Na OPG-u Matijašić, uzgoj se temelji na tradicionalnim metodama, što uključuje svakodnevnu brigu o osam krava, četrdesetak kokoši i tridesetak pčelinjih košnica. Franko Matijašić, koji se prije 14 godina odlučio posvetiti ovom poslu, ističe da u poljoprivredi nema praznika niti radnog vremena – ljubav prema poslu jedina je motivacija koja omogućuje nastavak ove zahtjevne djelatnosti.

Izazovi u uzgoju stoke

OPG Matijašić jedan je od rijetkih u okolici koji se još uvijek bavi uzgojem krava. Uzgoj zahtijeva puno truda i obaveza, od svakodnevne mužnje do umjetne oplodnje krava zbog nedostatka bikova u okolici. Matijašić napominje da umjetna oplodnja ponekad ne uspijeva iz prvog pokušaja, što donosi dodatne troškove i gubitke.

Suša i njeni učinci na poljoprivredu

Suša predstavlja veliki problem za poljoprivrednike u ovom području. Na imanju Matijašić hrana za stoku se priprema unaprijed za zimu, no suša često smanjuje prirodne izvore hrane, što stvara dodatne poteškoće u uzgoju. I maslinici, kojih obitelj Matijašić posjeduje oko 700 stabala, trpe zbog nedostatka kiše, što može značajno utjecati na ovogodišnji urod maslina.

Lokalna prodaja i važnost domaćih proizvoda

Većina proizvoda s imanja Matijašić prodaje se direktno s kućnog praga. Franko Matijašić naglašava da se kvaliteta domaćih proizvoda ne može usporediti s onima iz industrijskih pogona, što opravdava i njihovu višu cijenu. Unatoč izazovima, obitelj Matijašić ostaje posvećena očuvanju tradicije i autohtonosti, što je danas sve rjeđe u poljoprivredi.

Posljednje riječi Franka Matijašića dobro sažimaju trud koji stoji iza svakog domaćeg proizvoda: „Tko god razmišlja o kupnji domaćeg proizvoda, treba se sjetiti da ljubav i odricanje stoje iza svake takve namirnice.“

Izvor: Glas Istre