Počela je sezona trešanja i mnogi im, bez obzira na cijenu, ne mogu odoljeti. Trešnje su dobre jer su pune antioksidansa i drugih važnih nutrijenata, ali ipak je važno pripaziti na to koliko ćemo ih pojesti. Ako pretjeramo s trešnjama, mogli bismo imati problema s probavom, prenosi Index.hr .
Dok neki ljudi mogu pojesti hrpu trešanja a da ne iskuse nikakve probleme, drugi bi mogli osjetiti bol u trbuhu, kao i nadutost, plinove i proljev. Sve su to mogući simptomi konzumacije previše voća bogatog vlaknima, poput trešanja, jabuka ili krušaka, prema klinici Cleveland.
Neki ljudi mogu patiti od intolerancije na trešnje, a to stanje karakteriziraju bol u trbuhu, nadutost, plinovi i proljev, kao i žgaravica i mučnina. Ako imate problema s regulacijom šećera, bez obzira na to imate li dijabetes ili hiperglikemiju, konzumacija hrane s visokim udjelom šećera može uzrokovati skokove šećera u krvi. Ako imate sindrom iritabilnog crijeva, konzumacija određene hrane, poput trešanja, može uzrokovati pogoršanje simptoma, što rezultira nadutošću, plinovima, proljevom i grčevima, prema klinici Mayo.
Trešnje se ubrajaju među FODMAP namirnice, odnosno ugljikohidrate kratkoga lanca koji se neprobavljeni kreću našim probavnim traktom. Ostale takve namirnice su luk i češnjak, pšenica, mliječni proizvodi i šećerni alkoholi koji se nalaze u nekom voću. Osim toga, voće koje je bogato fruktozom, poput jabuka, krušaka i suhog voća, također može izazvati neugodne simptome sindroma iritabilnog crijeva, prema Johns Hopkins Medicineu kojeg prenosi Index.hr .