Istra

Rekordno rana berba u Istri, vinari očekuju snažna, kompleksna i autentična vina

Objavljeno: 16.09.2024.

Rekordno rana berba u Istri, vinari očekuju snažna, kompleksna i autentična vina

U vinogradima Agrolagune, Belja i Vupika u tijeku je berba grožđa koja je zbog specifičnih klimatskih uvjeta ove godine započela ranije nego ikada u posljednjih 30 godina. Spoj toplih, hladnih, kišovitih i suhih razdoblja tijekom godine rezultirao je ranijim dozrijevanjem grožđa, što bi prema vinogradarima trebalo donijeti snažna i autentična vina.

Agrolagunini vinogradi u okolici Poreča protežu se na 636 hektara. Berba je krenula 21. kolovoza, a u njoj sudjeluje 50 berača i dva stroja. Najveći fokus stavljen je na Malvaziju Istarsku, ključnu autohtonu sortu. Zbog ubrzanog zrenja crnih sorti, berba će završiti najkasnije početkom listopada.

Direktor proizvodnje, Josip Barišić, opisuje ovu godinu kao "nevjerojatno izazovnu." Zbog različitih klimatskih uvjeta, očekuje se da će vina imati izražene arome i povećanu strukturu. Početak godine obilježen hladnim i kišovitim razdobljem utjecao je na smanjenje prinosa, no to je rezultiralo većom koncentracijom aroma i šećera u grožđu. Ljeto je donijelo dugotrajne toplinske valove, dodatno utječući na profil vina.

U Belju, smještenom na južnim padinama Banovog brda, berba je započela sredinom kolovoza, mjesec dana ranije nego prošle godine. Visoke temperature i manjak oborina ubrzali su dozrijevanje grožđa. Rukovoditelj vinogradarstva, Tomislav Pintarić, objašnjava da je vegetacija loze krenula ranije, zbog čega su i sve faze razvoja ubrzane.

Zbog ranijeg dozrijevanja, ključna prednost Belja ove godine bila je brza i učinkovita berba pomoću dva moderna kombajna, ali i ručna berba za premium vina. Direktorica Vina Belje, Suzana Zovko, ističe važnost optimalnog vremena berbe za svaku sortu, kako bi se izvukao maksimum iz grožđa.

U vinogradima Vupika berba je počela sredinom kolovoza na 115 hektara i završena je u rekordnom roku. Rukovoditelj vinogradarstva, Ivan Rupčić, zadovoljan je kvalitetom ubranog grožđa. Ukupno je ubrano 1,5 milijuna kilograma grožđa, od čega je polovica graševina.

Ova godina donijela je brojne izazove istarskim vinarima, od ranog početka berbe do ekstremnih vremenskih uvjeta. Unatoč tome, očekuju se snažna i autentična vina koja će odražavati jedinstvenost ove specifične godine.

Izvor: Glas Istre