Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 25.09.2024.

Sve više stradavanja na električnim romobilima: pripazite i vodite računa o svojoj sigurnosti

Sve više vozača romobila stradava u prometu te policija poziva na oprez i poštivanje prometnih propisa, a pogotovo apelira na roditelje da pripaze kakve romobile kupuju djeci

Svakodnevno svjedočimo da u prometu, a time i u prometnim nesreća sve više sudjeluju električni romobili, no neki od njih ubrajaju se u kategoriju nerazvrstanih vozila sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, s obzirom da je njihova snaga znatno veća od one koja je propisana zakonom.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske zabilježena su dva događaja na cestama, a u kojima su sudjelovala dva električna romobila koja se ne mogu razvrstati niti u jedno kategoriju vozila zbog svojih osobina. U navedenim događajima sudionici su zadobili tjelesne ozljede, a u jednom događaju maloljetnica je teško ozlijeđena te je zadržana na liječenju u bolnici.
 
Električni romobili kojima nije dozvoljeno sudjelovanje u prometu

Upozoravamo građane da je sudjelovanje u prometu dozvoljeno romobilima s motornim ili električnim pogonom bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h. Romobilima koji imaju veću snagu motora od propisane i koji razvijaju brzinu veću do 25 km/h sudjelovanje u prometu nije dozvoljeno te je za navedeni prekršaj propisana novčana kazna i isključivanje iz prometa.

Apeliramo na roditelje da prilikom kupnje romobila provjere njegove specifikacije te da ne kupuju romobile koji ne mogu sudjelovati u prometu. Također podsjećamo da električnim romobilima ne smiju upravljati djeca, odnosno osobe mlađe od 14 godina. Ukoliko policija na romobilu zatekne dijete mlađe od 14 godina, za počinjeni prekršaj kažnjava se roditelj, odnosno osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje.

Korištenje zaštitne kacige

Vozači romobila, bez obzira na godine starosti, na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

Podsjećamo da je na području Policijske uprave istarske u posljednje vrijeme evidentirano nekoliko prometnih nesreća, u kojima vozači romobila nisu nosili zaštitnu kacigu te su u nesrećama zadobili teške ozljede glave.
 
Površine po kojima se romobili mogu kretati

Vozači električnih romobila dužni su se kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, tada se trebaju kretati nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa.

Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak.
 
Sudjelovanje električnim romobilom u prometu

Romobilom ne smije upravljati osoba koja u organizmu imaš više od 0.5 promila, koja je pod utjecajem droga ili pod utjecajem lijekova koji utječu na sposobnost vožnje.

Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.

Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Također podsjećamo da vozač električnog romobila ne smije ostaviti romobil bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, već samo na za to posebno uređenim i označenim mjestima.

Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise.


Dan otvorenih vrata policije i Memorijal Šime Buzov

Policijska uprava istarska poziva građane da posjete Dan otvorenih vrata i natjecanje najboljih motociklista

I ove godine povodom Dana policije Policijska uprava istarska organizira Dan otvorenih vrata pa će tako građani moći u četvrtak, 26. rujna od 10 do 12 sati, na Riječkom gatu u Puli izložiti svoja plovila i predstaviti novo plovilo u svojoj floti ''Ivan Kamber''.

Istog dana će se na parkiralištu Karolina, ispod Arene, od 9 do 13 sati održati natjecanje policijskih motociklista Memorijal Šime Buzov te će se građani moći detaljnije upoznati s radom prometne policije. Svečano uručenje pehara najboljim motoristima bit će u 13 sati, a potom slijedi defile policijskih motorista po Puli.

Pozivamo građane da nam se pridruže na Danima otvorenih vrata u Puli, kao i da pogledaju natjecanje policijskih motociklista u vožnji spretnosti!


Neovlašteno provodio dezinsekciju i deratizaciju

Muškarac je krivotvorio dokumentaciju i predstavljao se kao zaposlenik ovlaštenog obrt

Pazinska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakom i utvrdila sumnju da je u počinio kazneno djelo neovlaštena uporaba tuđe tvrtke.

Njega se sumnjiči da je u travnju i svibnju prošle godine u dva ugostiteljska obrta na području Istre neovlašteno proveo mjere dezinsekcije i deratizacije. Pritom je korisnicima usluge izdao dokumentaciju na ime pružatelja usluge, čiji je djelatnik bio do prosinca 2022. godine, a takvu uslugu naplatio je u gotovini. Naime, muškarac je dokumentaciju i službeni pečat obrta u kojemu je prethodno bio zaposlen zadržao kod sebe i njima se lažno predstavljao i pružao uslugu i na taj način stekao zasad neutvrđenu imovinsku korist.

Policijski službenici protiv osumnjičenog podnose kaznenu prijavu u redovnom postupku.


Otkriveni kradljivci

Protiv četvorice osumnjičenika se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava

Umaška je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 21-godišnjim slovenskim državljaninom, dvojicom 18-godišnjaka i 20-godišnjakom te su utvrdili sumnju da su počinili dva kaznena djela krađe.

Četvoricu mladića se sumnjiči da su u razdoblju od 15. do 19. rujna u Vodovodnoj ulici u Lovrečici, iz stambene zgrade u izgradnji otuđili brusilicu i usisavač, čime su oštetili pravnu osobu iz Novigrada za zasad neutvrđeni novčani iznos. Također ih se sumnjiči da su na području Grožnjana sa zemljišta otuđili  dijelove od automobila, čime su oštetili 43-godišnjeg vlasnika za nekoliko stotina eura.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.


Teško ozlijeđena u prometnoj nesreći

U prometnoj nesreći na cesti Sveti Petar u Šumi-Tinjan teško je ozlijeđena vozačica automobila  

Jedna je osoba teško ozlijeđena u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 9.30 sati na području Pazina. Nesreća se dogodila kada je 32-godišnjakinja upravljala automobilom, pulske registracijske oznake, iz smjera Svetog Petra u Šumi u smjeru Tinjana. Vozačica je u zavoju zbog neprilagođene brzine izgubila nadzor nad automobilom te je udarila u metalnu zaštitnu ogradu.

Ozlijeđenoj vozačici pružena je pomoć u pulskoj bolnici, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđena.

Fotografije vezane uz objavu