Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 15.07.2024.

U Lovrečici zatečeni nakon provale u šator

Zaštitar je zadržao četvoricu provalnika do dolaska policije te se protiv njih podnosi kaznena prijava

Policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom maloljetnih slovenskih državljana te su utvrdili sumnju da su počinili kazneno djelo teška krađa.

Slovenske državljane se sumnjiči da su 13. srpnja u Lovrečici provalili u šator za zabavu, iz kojeg su otuđili prijenosno računalo, zvučnik i druge predmete, čime su oštetili pravnu osobu iz Zagreba za zasad neutvrđeni novčani iznos. U provali ih je zatekao zaštitar te zadržao do dolaska policijskih službenika.

Protiv osumnjičenih se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.


Uhićeni vozači motocikla zbog prometnih prekršaja

Protiv obojice vozača se zbog prometnih prekršaja pokreće prekršajni postupak, a policija poziva ovu kategoriju vozača na oprez

Policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie  su 12. srpnja oko 13.25 sati u Dajli  zaustavili moped kojim je prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 0.66 promila upravljao 29-godišnjak. Također, kontrolom je utvrđeno da je mopedu isteklo važenje prometne dozvole. Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 29-godišnjaku je izrečena novčana kazna u iznosu od 2.460 eura.

Pulska je prometna policija 12. srpnja oko 23.40 sati zaustavila motocikl, pulske registracijske oznake, kojim je prije stjecanja prava upravljanje upravljao 43-godišnjak. Vozač je uhićen i doveden u policijsku postaju. Zbog njegove upornosti u činjenju prekršaja i zaštite opće sigurnosti, vozaču je privremeno oduzet motocikl te se protiv njega pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Kako bi se povećala sigurnost vozača motocikla u prometu i smanjilo njihovo stradavanje, Policijska uprava istarska poziva ovu kategoriju vozača na oprez. Ovom prilikom skrenut ćemo pažnju na najčešće pogreške vozača motociklista i mopeda:

  • kreću se neprilagođenom i nedopuštenom brzinom,
  • ne nose zaštitne kacige,
  • kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila,
  • precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu,
  • obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera
  • provlače se između zaustavljenih kolona vozila
  • voze sa neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike
  • upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima,
  • upravljaju prije stjecanja prava,
  • uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 50 km/h.

 
Savjeti i preporuke  za vozače mopeda i motocikala:

  • prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti,
  • uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice),
  • zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima,
  • provjeriti tlak u gumama,
  • upaliti dnevno ili kratko svjetlo,
  • ne upravljajati pod utjecajem alkohola ili droga,
  • poštivati dopuštena ograničenja brzine,
  • prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),
  • prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga,
  • izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima,
  • prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera),
  • ne voziti slalom između vozila,
  • kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati i ne dokazivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla.
  • predviđati poteze vozača (drugih) automobila,
  • voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe,
  • voziti sredinom prometnog traka (iznimka je situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika),
  • poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu.

 
Život je samo jedan, možete ga ili živjeti ili olako baciti na cestu.


Vikend bez teško stradalih u prometu

Policijski službenici su i tijekom ovog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja stradavanja u prometu

Na području Policijske uprave istarske od 12. do 14. srpnja 2024. godine evidentirano je 16 prometnih nesreća, od kojih pet s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama šest osoba zadobilo je lakše tjelesne ozlijede.

Tijekom vikenda kontroliran je 471 vozač/vozila. Iz prometa je isključeno 19 vozača i 7 vozila. Utvrđena je 297 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih:

vožnja pod utjecajem alkohola - 15 prekršaja
nepropisna brzina - 88 prekršaja
nekorištenje sigurnosnog pojasa - 46 prekršaja
nezakonito korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 19 prekršaja
neregistrirano vozilo - 7 prekršaja
ostali prekršaji - 122 prekršaja
 
Policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola su 14. srpnja oko 2.,35 sati u Puljskoj ulici u Valbandonu zaustavili  46-godišnju rusku državljanku koja je pod utjecajem alkohola od 1.80 promila upravljala automobilom, njemačke registracijske oznake. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja žena je smještena u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv nje se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.


Prijavljeni za krađu iz automobila

Protiv osumnjičenih se podnosi kaznena prijava nadležnom državom odvjetništvu u redovnom postupku

Porečka je policija provela kriminalističko istraživanje nad dvoje čeških državljana u dobi od 39 i 34 godine zbog sumnje da su počinili kazneno djelo krađe.

Policija sumnjiči 39-godišnjakinju i 34-godišnjaka da su 10. srpnja u noćnim satima, u Ulici Rade Končara u Poreču, iz otključanog vozila pulske registracijske oznake otuđili igračke i druge predmete namijenjene prodaji, čime su pravnu osobu iz Poreča oštetili za nekoliko tisuća eura.

Protiv osumnjičenih se podnosi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.


Provalili u automobil pa privedeni u pritvorsku jedinicu

Policijski službenici su istog dana pronašli počinitelje na području Umaga zajedno s ukradenim predmetima

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, porečka je policija utvrdila sumnju da su dvojica slovenskih državljana u dobi od 57 i 55 godina počinili kazneno djelo teška krađa.

Muškarce se sumnjiči da su 11. srpnja oko 12 sati, na parkiralištu u Ulici Mate Vlašića u Poreču, provalili u automobil, pulske registracijske oznake, iz kojeg su otuđili novac i sunčane naočale, čime su 34-godišnjeg vlasnika oštetili za više stotina eura.

Istog dana u poslijepodnevnim satima policijski službenici su u Umagu zaustavili automobil, slovenske registracijske oznake, u kojem su se nalazila dvojica slovenskih državljana, a kod njih su pronađeni predmeti koje su prethodno otuđili u Poreču.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 12. srpnja u večernjim satima, osumnjičeni su privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.

Izvor: PU istarska