Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 12.08.2024.

Policija je tijekom vikenda iz prometa isključila 15 vozača

Policijski službenici su i tijekom proteklog vikenda provodili pojačane aktivnosti u cilju smanjenja prometnih nesreća i stradavanja

U dane vikenda, od 9. do 11. kolovoza, na području PU istarske evidentirano je 28 prometnih nesreća, od kojih 12 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama četiri osobe zadobile su teške tjelesne ozljede i 12 osoba lake tjelesne ozljede. Alkohol je evidentiran u tri prometne nesreće.

Utvrđen je 281 prekršaj, od kojih izdvajamo:
•             nepropisna brzina - 71 prekršaj
•             nekorištenje sigurnosnog pojasa - 37 prekršaja
•             upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola - 15 prekršaja
•             korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 16 prekršaja
•             ostali prekršaji - 142 prekršaja

Tijekom vikenda kontrolirano je 437 vozila i vozača. Iz prometa je isključeno 15 vozača i dva vozila.

Porečka policija je 11. kolovoza oko 21 sat na kolniku D-302 u mjestu Kadumi zatekla 45-godišnjeg slovenskog državljanina  kako upravlja kamper vozilom slovenskih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1.73 promila. Vozaču je određen smješten u posebnu prostoriju  do prestanka djelovanja opojnog sredstva, te je prekršajno sankcioniran sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.


Privedeni razbojnici

Jednog od počinitelja je neposredno po dovršetku djela zatekao policijski službenik van službe

Pazinska policija je u suradnji sa Službom općeg kriminaliteta PU istarske, Postajom prometne policije Pula i Policijskom postajom Pula dovršila kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca u dobi od 21 godinu i jednim 53-godišnjakom te utvrdila sumnju da su počinili kazneno djelo razbojništvo.

Njih se sumnjiči da su 11. kolovoza oko 3 sata u obiteljskoj kući u okolici Pazina, uz prijetnju nožem, otuđili od 87-godišnjaka novčanik sa novčanim iznosom od nekoliko stotina eura i zračnu pušku, nakon čega je jednog od 21-godišnjaka zatekao policijski službenik koji se u trenutku zatjecanja nalazio van službe, dok su druga dvojica osumnjičenih uhićeni tijekom jutra.

Prilikom uhićenja kod 53-godišnjaka je pronađeno 1,5 gram amfetamina, 2,6 grama heroina i tri i pol tablete metadona te je i prekršajno sankcioniran sukladno Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga.

Trojica uhićenih su tijekom noćnih i jutarnjih sati predani u pritvorsku jedinicu policije.


Osumnjičen za prijetnju i lažnu uzbunu

Osumnjičeni muškarac je priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske

Pulska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjakom i utvrdila sumnju da je počinio kaznena djela prijetnja i lažna uzbuna.

Njega se sumnjiči da je 10. kolovoza oko 22.40 sati telefonskim putem dojavio kako je na javnom mjestu na području Vodnjana postavio eksploziv koji će detonirati i na taj način izazvao angažman hitnih službi.

Policijski službenici žurno su obavili provjeru dojave za koju se ispostavilo da je lažna te su 11. kolovoza oko 2 sata uhitili 46-godišnjaka, nakon čega je muškarac jučer oko 22 sata uz kaznenu prijavu predan u pritvorsku jedinicu policije.


Stradali u prometnoj nesreći na području Pazina

Jedna je osoba teško, a tri lakše ozlijeđene u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovalo kamper vozilo

Pazinska policija je jučer oko 10.30 sati zaprimila dojavu o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovalo kamper vozilo nizozemskih registracijskih oznaka.

Nesreća se dogodila kada je 40-godišnji nizozemski državljanin, upravljao vozilom cestom Gologorica-Gologorički dol, kada  je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad kamperom te se prevrnuo niz padinu.

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđena maloljetna nizozemska državljanka, putnica iz kampera, dok su vozač i još dvije putnice (47-godišnjakinja i dijete) lakše ozlijeđeni.


Najava prometne akcije na području Pule

Policija će sutra pojačano nadzirati motocikle, mopede i osobna prijevozna sredstva

U cilju unaprjeđenja stanja sigurnosti Postaja prometne policije Pula-Pula će u utorak, 13. kolovoza od 7 do 13 sati, provoditi prometnu akciju „Nadzor vozača motocikala, mopeda i osobnih prijevoznih sredstava“.

U 2024. godini na području Postaje prometne policije Pula - Pola zabilježeno je 55 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala u kojima je stradalo 45 osoba od kojih je jedan  vozač motocikla smrtno stradao, 15 ih je zadobilo teške, a 29 lake tjelesne ozljede, dok je u 13 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali jedan vozač osobnih prijevoznih sredstava (motorni i e-romobili) zadobio teške, a 10 lake tjelesne ozljede. Ističemo kako su pri naletu e-romobila na pješake dva pješaka zadobila teške tjelesne ozljede.

Iako je uvriježeno mišljenje kako stradavanju motociklista pridonosi njihova sklonost rizičnom ponašanju, prometne nesreće u kojima stradavaju motociklisti često su izazvane greškom ostalih vozača oduzimanjem prednosti prolaska motociklistima, što u kombinaciji s prekoračenom ili neprilagođenom brzinom kretanja motocikala rezultira teškim posljedicama. Rijetke su prometne nesreće u kojima motoristi ne stradaju, uz nažalost smrtne ishode ili teške tjelesne ozljede s posljedicom trajnog teškog invaliditeta. Iako zaštitna kaciga kao jedina zakonski propisana zaštitna oprema može spriječiti ozljede glave, ona ne može osigurati potpunu zaštitu, posebice ako se prometna nesreća dogodi pri velikoj brzini stoga preporučamo nošenje zaštitne opreme koja štiti dijelove tijela izloženih riziku od ozljeda; štitnike za ramena, laktove, bokove, donji dio nogu, zglobove na rukama i nogama i sredinu leđa.

Kako bi se izbjeglo stradavanje u prometu vozače pozivamo na odgovorno ponašanje, pritom roditelje / staratelje i druge osobe koje skrbe o mladim osobama pozivamo da ih potiču na pozitivno ponašanje u prometu. Ujedno podsjećamo na savjete za motoriste i vozače osobnih prijevoznih sredstava.


Traže se svjedoci prometne nesreće

Policija poziva svjedoke nesreće da se jave Postaji prometne policije Pula radi utvrđivanja okolnosti nastanka nesreće

Prometna policija je zaprimila prijavu nesreće koja se dogodila 9. kolovoza oko 17.45 sati na kolniku Santoriove ulice. Prema zasad dostupnim informacijama, na 56-godišnjaka, koji je desnim rubom kolnika upravljao osobnim prijevoznim sredstvom, naletio je automobil tamne boje koji je dolaskom na raskrižje Japodske i Kraške ulice započeo skretati udesno nakon čega se udaljio sa mjesta nesreće. U nesreći je 56-godišnjak lakše ozlijeđen.

S ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja, policija poziva svjedoke ili osobe koje bi mogle imati saznanja o okolnostima nastanka prometne nesreće  da se jave Postaji prometne policije Pula-Pola, na telefone 192,  052/538 739 ili putem emaila: pprp.pula@mup.hr.