Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 01.10.2024.

U redove istarske policije pristigli novi vježbenici

Načelnik policijske uprave zaželio je sreću novim kolegama i pozvao ih da u svom radu i privatnom životu čuvaju ugled policije i Ministarstva unutarnjih poslova

U sjedištu policijske uprave u Puli danas je održan prijem za 15 novih vježbenika koji su završili školovanje na Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'' te su primljeni u radni odnos u Ministarstvo unutarnjih poslova, a potom su raspoređeni na rad u Policijsku upravu istarsku.

Dobrodošlicu mladim vježbenicima zaželio je načelnik policijske uprave Alen Klabot sa suradnicima. U svom obraćanju načelnik Klabot istaknuo je odgovornost i humanost policijskog poziva te je pozvao vježbenike da iskoriste znanja koja su stekli na policijskoj akademiji te da ih usavrše u radu sa svojim mentorima. ''Trudite se kako biste što bolje obavljali poziv koji ste izabrali, a ujedno se oslonite na svoje mentore i pitajte sve što vas zanima. Želim vam sve najbolje u budućem radu, a načelnike policijskih postaja pozivam da uvedu vježbenike što bolje u posao te da im pomognu u prilagodbi na novu radnu sredinu'', rekao je načelnik policijske uprave.

Vježbenici su raspoređeni na rad u policijske postaje diljem Istre, a nakon vježbeničkog staža od šest mjeseci, u kojem će s mentorima savladavati svakodnevne zadaće i učiti kako biti što bolji policijski službenici, dužni su položiti državni stručni ispit, čime će postati ovlašteni policijski službenici.


Najava prometne akcije u Puli

Policijski službenici kontrolirat će vežu li se vozači i putnici sigurnosnim pojasom te koriste li vozači nepropisno mobitel tijekom vožnje

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 2. listopada od 7 do 12.30 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje''.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda pri prometnim nesrećama, stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom.

Također apeliramo na vozače da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, s obzirom da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja.


Prouzročio prometnu nesreću pod utjecajem alkohola

Policija je prekršajno sankcionirala vozača koji je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću pa pobjegao

U prometnoj nesreći koja se dogodila 30. rujna oko 19.15 sati na petlji Kanfanar autoceste A9 nitko nije ozlijeđen, ali je na automobilima nastala materijalna šteta.
 
Nesreća se dogodila kada se 56-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.60 promila nije kretao sredinom obilježene prometne trake, već je prešao na desnu prometnu traku, gdje je udario u automobil, pulske registracijske oznake, kojim je u istom smjeru upravljao 35-godišnjak.

Nakon što je prouzročio prometnu nesreću 56-godišnjak se udaljio, no već nakon 15 minuta policijski službenici pronašli su ga na rovinjskom području te se protiv njega pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Upravljao motociklom u pješačkoj zoni pod utjecajem alkohola

Policijski službenici isključili su vozača iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Pulska prometna policija je 30. rujna oko 18.45 sati u Puli zatekla 41-godišnjaka kako pod utjecajem alkohola 1.98 promila upravlja motociklom, pulske registracijske oznake, pješačkom zonom u Flanatičkoj ulici.

Također, kontrolom je utvrđeno da vozač kod sebe nema vozačku dozvolu. Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja, vozač je smješten u posebnu prostoriju policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 41-godišnjaku je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.240 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.