Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 08.07.2024.

Isključeni iz prometa zbog vožnje pod utjecajem alkohola

Prouzročili prometne nesreće pod utjecajem alkohola
Tijekom proteklog vikenda, na području PU istarske evidentirano je 27 prometnih nesreća, od kojih devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 18 prometnih nesreća s materijalnom štetom.
U prometnim nesrećama dvije su osobe teško, a sedam lakše ozlijeđeno. Alkohol je evidentiran u sedam prometnih nesreća.

Utvrđeno je 329 prometnih prekršaja, od koji izdvajamo:
 

  • nepropisna brzina - 84 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa - 37 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola - 26 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje - 47 prekršaja
  • neregistrirano i teh. nepregledano vozilo - 7 prekršaja
  • ostali prekršaji - 128 prekršaja

 
Tijekom vikenda kontrolirano je 436 vozila i vozača. Iz prometa je isključeno 30 vozača i sedam vozila.
 
U petak, 5. srpnja oko 18 sati na parkiralištu Industrijske ulice u Puli, 77-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 2,17 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake. Vozač je u jednom trenutku započeo vožnju unatrag te je prešao preko uzdignutog rubnjaka i udario u parkirani automobil, a potom i u metalnu ogradu. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebnu prostoriju policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Protiv njega se pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Istog dana oko 19 sati prometna policija je prekršajno sankcionirala 59-godišnjakinju koja je u Pješčanoj uvali upravljala automobilom, pulske registracijske oznake pod utjecajem alkohola od 1,45 promila. Vozačica je prilikom vožnje unatrag u namjeri da parkira automobil, zadnjim dijelom udarila u prednji dio parkiranog automobila, a potom se udaljila bez da je razmijenila podatke s vlasnikom čiji je automobil oštetila. Policija je ubrzo pronašla ženu i smjestila u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva te se protiv nje pokreće prekršajni postupak sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.


Dobili po osam dana zatvora zbog prometnih prekršaja

Zadržani u zatvoru zbog konstantnog činjenja prekršaja
Prometna policija je u subotu, 6. srpnja oko 8,50 sati, u Palisinoj ulici u Puli zaustavila automobil, pulske registracijske oznake kojim je upravljao 48-godišnjak. Obavljenom kontrolom utvrđeno je da muškarac upravlja automobilom iako mu je ukinuta i oduzeta vozačka dozvola zbog prikupljenih 13 negativnih prekršajnih bodova te da je automobilu isteklo važenje prometne dozvole. Vozač je isključen iz prometa i smješten u posebne prostorije policije. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama nadležni sud mu je odredio zadržavanje u zatvoru u trajanju od 8 dana.

U nedjelju 7. srpnja oko 9,20 sati prometna policija je na Cesti prekomorskih brigada u Puli zaustavila automobil, pulske registracijske oznake kojim je upravljao 35-godišnjak, a koji je odbio testiranje na droge. Vozač je isključen iz prometa te mu je, obzirom da se radi o osobi koja unatoč brojnim prekršajima sjeda za upravljač, zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti u prometu, privremeno oduzet automobil i određeno zadržavanje u zatvoru u trajanju od 8 dana.


Najava prometne akcije u Puli

Prometna policija će sutra na području Pule provesti prometnu akciju 
Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u utorak, od 7 do 13 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje''.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom prvog polugodišta 2024. zabilježeno je 307 prometnih nesreća, što je 33% više nego istom periodu 2023. godine kada je zabilježeno 230 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama stradala je 131 osoba od kojih je 33 osoba teško, a 98 lakše ozlijeđeno.

Tijekom izvještajnog razdoblja utvrđeno je 9361 prekršaj iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 871 prekršaj nepropisne uporabe mobitela,  te 1206 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja, te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja.

U tom kontekstu, također naglašavamo kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.


Policija utvrđuje okolnosti ozljeđivanja maloljetnika

Maloljetnik je ozljede zadobio na području Rovinja
Rovinjska je policija 7. srpnja oko 4 sata zaprimila dojavu da je kod ugostiteljskog objekta u Ulici Giordano Paliaga u Rovinju ozlijeđen maloljetni državljanin Irske. Ozlijeđenom mladiću pružena je pomoć u pulskoj bolnici. Težina ozljeda zasad nije poznata. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja.


Fizički ga napao nakon što ga je pokušao spriječiti u krađi

Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem
​Nepoznati je počinitelj 5. srpnja oko 9,40 sati provalio u kuću u Funtani  te otuđio nakit. U trenutku kada ga je vlasnik, 61-godišnji slovenski državljanin pokušao spriječiti u krađi, počinitelj je fizički nasrnuo na muškarca te se udaljio s otuđenim nakitom. U događaju nitko nije ozlijeđen. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u cilju što bržeg pronalaska počinitelja.


Preminula žena u Labinu

Nad tijelom žene naložena je obdukcija
Labinska policije je jučer oko 10,45 sati zaprimila dojavu kako je u Svetoj Nedelji pronađena mrtva 78-godišnjakinja. Policijski službenici na mjestu događaja obavili su očevid. Radi utvrđivanja uzroka smrti, državni odvjetnik naložio je obdukciju te je tijelo žene prevezeno na Odjel patologije Opće bolnice Pula.


Požar objekta u Rovinju

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati sve okolnosti nastanka požara
Rovinjska policija je u subotu oko 12 sati zaprimila dojavu o požaru barake na zemljištu u predjelu Cortine u Rovinju. U požaru je stradao pas te izgorjelo krovište objekta. Materijalna šteta nastala 32-godišnjem vlasniku zasad nije utvrđena.

Policijski službenici su u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid i utvrdili da je uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog porijekla te se nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.