Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 03.09.2024.

Prevarena prilikom instaliranja mobilne aplikacije

Policija upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara te dobro informiraju prije nego što nekom daju ili ulože novac

Pulska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovanja kriptovalutama, a kojom je 47-godišnja žena oštećena za nekoliko desetaka tisuća eura.

Naime, nepoznata žena kontaktirala je oštećenu putem mobitela i zatražila da otvori već instalirane bankovne aplikacije kako bi joj ona mogla instalirati aplikaciju putem koje će joj uplatiti novac od kriptovaluta koji je ona navodno prethodno zaradila, nakon čega joj je s računa skinuto nekoliko desetaka tisuća eura.

Policijska uprava istarska upozorava građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Isto tako nemojte na svoje mobitele instalirati nepoznate aplikacije, već prije toga provjerite recenzije i informacije dostupne o aplikaciji putem otvorenih izvora.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. U slučaju da posumnjate kako se radi o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji.


Uhićen serijski kradljivac

Muškarac je otuđio bicikl, parfeme, uređaj za depilaciju te razne prehrambene artikle

Pulska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakom i utvrdila sumnju da je počinio pet kaznenih djela krađe na području Pule.

Njega se sumnjiči da je od siječnja do kolovoza ove godine iz nekoliko trgovina  otuđio alkoholna pića i prehrambene proizvode, uređaj za depilaciju i parfeme, a također ga se tereti da je u Divkovićevoj ulici otuđio bicikl u vlasništvu 45-godišnjaka.

Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima procjenjuje se na više stotina eura. Muškarac je tijekom jučerašnjeg poslijepodneva predan u pritvorsku jedinicu policije.


Ozlijeđen muškarac u Puli

Policija je uhitila osobu koja se dovodi u svezu s događajem te je u tijeku kriminalističko istraživanje

Pulska policija je jučer nešto poslije 17.30 sati zaprimila prijavu o ozljeđivanju muškarca u Palladijevoj ulici u Puli.

Zasad provedenim mjerama i radnjama policijski službenici utvrdili su kako je došlo do verbalnog sukoba dvojica muškaraca, nakon čega je jedan od njih ozlijedio drugoga oštrim predmetom.

Ozlijeđenom 45-godišnjaku pružena je liječnička pomoć te je utvrđeno kako je lakše ozlijeđen.

Osoba koja se dovodi u svezu sa događajem nalazi se pod nadzorom policije te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.


Osumnjičen za krađu iz kuće

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava
 
Policijski službenici Policijske postaje Umag-Umago s ispostavom Buje-Buie dovršili su kriminalističko istraživanje nad 55-godišnjakom te su utvrdili sumnju da je počinio kazneno djelo krađe.
 
Muškarca se sumnjiči da je u jutarnjim satima 2. rujna iz apartmana kuće u Lovrećici otuđio novčanik s novcem, osobnim ispravama i bankovnim karticama u vlasništvu 51-godišnje vlasnice, a potom je iz drugog apartmana također pokušao otuđiti razne predmete, u čemu ga je spriječio 57-godišnji austrijski državljanin te je počinitelj pobjegao s mjesta događaja.
 
Nedugo nakon dojave o krađi, policijski službenici su u mjestu Špina zatekli i uhitili muškarca te se protiv njega nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.


Pripazite na krađe s plaže

Policija apelira na građane i turiste da budu oprezniji sa stvarima koje nose na plažu

Pulska policija je jučer zabilježila tri krađe sa plaža u kojima su vlasnici oštećeni za ukupan iznos od više stotina eura.

Naime, nepoznati je počinitelj na plaži na području Verudele otuđio torbu, dva mobitela, osobne dokumente i bankovne kartice u vlasništvu argentinskih državljana, 27-godišnjaka i 24-godišnjakinje.

Druga dva slučaja zabilježena su istog dana u poslijepodnevnim satima na Galebovim stijenama, kada je nepoznati počinitelj s plaže otuđio torbu u vlasništvu 18-godišnjeg austrijskog državljana u kojoj su se nalazili mobitel, bankovne kartice i novac u vlasništvu maloljetnog austrijskog državljana, a potom i 21-godišnjoj poljskoj državljanki torbu s tehničkim uređajima.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska apelira na građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima te da na plažu ne nose veće količine novca, vrijedan nakit ili druge skupocjene predmete.

Kako smanjiti mogućnost krađe s plaže:
 

  • ukoliko na plažu dolazite osobnim vozilom, zatvorite sve prozore i zaključajte vrata vozila, a u vozilu na vidljivom mjestu ne ostavljajte vrijedne predmete
  • ukoliko na plažu dolazite biciklom, osigurajte se o krađe vežući ga za fiksne predmete (drvo, ograda i sl.)
  • na plažu ponesite samo najpotrebnije stvari i onoliko novaca koliko vam je potrebno
  • osobne isprave i novac ne držite zajedno, a ukoliko nosite bankovnu karticu, držite je odvojeno od zapisanog PIN broja
  • ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti
  • sklonite na skrovito mjesto ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila
  • svoje stvari na plaži imajte pod nadzorom ili ih ostavite pod nadzorom poznate osobe
  • pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć - nisu svi dobronamjerni
  • ako ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik - spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda otkriju korisne tragove), a o događaju žurno obavijestite policiju na broj 192. 


Najava prometne akcije kontrole nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja pojasa

Policija poziva vozače i putnike da se obavezno vežu sigurnosnim pojasom i ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula-Pola će u srijedu 4. rujna 2024. od 7 do 13 sati provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje''.

Na području PPrP Pula-Pola u 2024. godini zabilježeno je 517 prometnih nesreća, što je 32% više od usporednog razdoblja 2023. (393 prometne nesreće). U prometnim nesrećama stradalo je 225 osoba, što je 14 % više od usporednog razdoblja 2023. (198 stradalih osoba), od kojih je jedna osoba smrtno stradala (3 osobe manje od usporednog razdoblja 2023.), 52 osobe zadobila su teške (73% više), a 172 osobe zadobile su lake tjelesne ozljede (5% više). U 2024. godini utvrđeno je 13.141 prekršaja (43% više od usporednog razdoblja 2023.), od čega 1628 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1188 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Sigurnosni pojas ima dvije glavne funkcije; prvo je sprječavanje naglog ubrzanja i pomicanja gornjeg dijela tijela čime se umanjuje ozljeđivanje udaranjem u unutrašnje dijelove vozila, a drugi je sprječavanje ispadanja putnika iz vozila, pritom se sila distribuira na najsnažnije dijelove tijela - kukove i ramena, štiteći kralježnicu i glavu. Istraživanja pokazuju kako vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju četiri puta veću vjerojatnost sudjelovanja u prometnim nesrećama, a povećani rizik zbog kognitivnog opterećenja traje i nakon završetka poziva, stoga policija poziva vozače i putnike motornih vozila da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom i ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku.