Veliko priznanje stiglo je umaškoj slastičarki Dragici Lukin, koja je imenovana u Svjetski odbor za obrazovanje i akademiju u sklopu međunarodne kuharske asocijacije Worldchefs. Time je postala dijelom globalne mreže stručnjaka koji sudjeluju u kreiranju obrazovnih standarda u kulinarstvu.
Ovo priznanje potvrđuje njezin status vrhunske stručnjakinje u području slastičarstva, ali i važnu ulogu koju Hrvatska, a posebno Istra i Umag, imaju na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Dragica Lukin inače je predsjednica Hrvatskog saveza slastičara, a njezin bogati profesionalni život obilježen je brojnim nagradama i priznanjima.
U Pariz stigla i druga hrvatska nominacija
Uz Dragicu Lukin, u jedan od svjetskih odbora Worldchefsa primljen je i Erich Glavica, chef iz Legrada i dugogodišnji međunarodni kulinarski sudac. On će sudjelovati u radu Svjetskog odbora za kulinarsku kulturu i naslijeđe.
Worldchefs je međunarodna organizacija osnovana još 1928. godine na pariškoj Sorboni i danas okuplja više od 150 udruga kuhara iz cijelog svijeta. Njihovi članovi aktivno sudjeluju u kreiranju smjernica za profesionalni razvoj kuhara, kroz obrazovanje, treninge i velika kulinarska natjecanja kao što su Bocuse d'Or i Global Chefs Challenge.
Na nedavno održanom natjecanju u talijanskom Riminiju, hrvatski predstavnici nisu uspjeli ući u finale, ali su osvojili tri srebrne i jednu brončanu medalju – što dodatno potvrđuje sve veću prisutnost Hrvatske u svjetskom kulinarstvu.
Članstvo u svjetskim odborima Worldchefsa smatra se iznimnim profesionalnim postignućem i potvrdom stručnosti, jer članovi tih tijela utječu na razvoj i budućnost kulinarstva na globalnoj razini.
Izvor: kuhar.hr
Foto: Dragica Lukin, društvene mreže