Davor Rašin, ribar iz Umaga, dijeli svoje iskustvo života na moru, gdje priroda i okolnosti često imaju glavnu riječ.
Ribarstvo je posao koji zahtijeva izniman trud i vještinu, ali uspjeh često ovisi o nepouzdanim faktorima poput vremena i sreće. Umažanin Davor Rašin, s dugogodišnjim iskustvom u ribolovu, ističe kako je posljednjih godina situacija na moru postala sve izazovnija.
Delfini i manjak bure utječu na ulov
Prema Rašinovim riječima, riblji fond značajno opada, a problemi poput manjka bure i prisutnosti dupina dodatno otežavaju situaciju. "Bura je ključna za dobar ulov, a njezin izostanak posljednjih godina značajno se osjeti. Kad puše, ulov zna biti izvrstan, kao što je bio slučaj u prosincu tijekom sedmodnevnog vjetrovitog razdoblja," objašnjava Rašin. Zimski mjeseci za mrežare poput njega znače "mrtvu sezonu," dok su koče i ramponi aktivniji zbog dozvole za rad bliže obali.
Jedina ribarnica i prodaja s broda
U Umagu se svježa riba može pronaći samo u ribarnici u četvrti Komunela, no u posljednje vrijeme sve više građana kupuje direktno s brodova. "To je isplativiji način prodaje za nas ribare, jer otkupne stanice nude niske cijene," ističe Rašin. Ponekad veći ulovi završavaju izravno u restoranima, što donosi najbolju zaradu.
Ribolovni turizam i budućnost
Osim ribolova, Rašin tijekom ljeta nudi ribolovni turizam, dijeleći svoju strast i znanje s gostima na brodici. "Razmišljao sam i o prodaji na obnovljenoj gradskoj tržnici, no strogi propisi i uvjeti otežavaju tu mogućnost," dodaje.
Jedina ribarnica u Komuneli uskoro će dobiti dodatnu poslovnicu na obnovljenoj tržnici u centru grada, što će olakšati pristup stranim gostima tijekom ljetne sezone.
Izvor: Glas Istre
Foto: društvene mreže