Na 21. izdanju Festivala istarskog tartufa, održanom u Buzetu, titulu „Najtartufa” ponio je bijeli tartuf težak 310 grama, u vlasništvu tvrtke Natura tartufi. Ključni faktori za pobjedu bili su njegov miris i oblik, a procjenjuje se da bi na tržištu ovaj kapitalac mogao doseći cijenu od oko 1.800 eura. Marko Puh iz tvrtke Natura tartufi, koji je s kćerkom Paolom preuzeo priznanje, istaknuo je izazove teške sezone zbog ekstremnih vremenskih uvjeta.
Tročlani žiri, koji su činili Ezio Pinzan, Nada Prodan Mraković i Darko Muzica, ocjenjivao je tartufe prema veličini, obliku, boji, mirisu i tvrdoći. Drugo mjesto osvojila je tvrtka Zigante tartufi, dok su treće mjesto podijelile tvrtke Prodan tartufi i Karlić tartufi.
Dvodnevni festival, smješten u velikom šatoru u Mašimovoj škuji, okupio je više od pedeset izlagača i proizvođača lokalnih proizvoda, uključujući sedam tvrtki specijaliziranih za tartufe te Udrugu tartufara "Istra". Službeno su ga otvorili gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta, uz tradicionalno ribanje tartufa na fuže.
Program festivala uključuje gastronomske i zabavne sadržaje, kulinarske radionice pod vodstvom poznatih chefova, panel diskusije o tartufima, pokazno traženje tartufa te kreativne radionice i izradu domaće tjestenine. Subotnju večer upotpunjuje koncert slovenske skupine "Tequila", dok će Elio Pisak & Kožne jakne dodatno zagrijati publiku.
Izvor: Glas Istre