Očekuje se vrhunska kvaliteta ulja
U Istri je započela nikad ranija berba maslina, osobito na području Rovinja i Vodnjana. Iako su maslinari tijekom ljeta bili zabrinuti zbog suše, rujanske kiše spasile su urod. Prinos možda nije rekordan, ali je dobar, a očekuje se ulje vrhunske kvalitete – intenzivno i aromatično, izvještava HRT.
Masline koje se sada beru zdrave su, iako se na prvi pogled čine još zelenima. Prema prehrambenoj tehnologinji Anji Novoselić, optimalni trenutak za berbu određuje se laboratorijskim analizama, kako bi se zadržale najbolje mirisne i okusne karakteristike te osigurali dobri prinosi.
Prvi rezultati su obećavajući – od 100 kilograma maslina dobije se od 7 do 12 litara ulja, ovisno o sorti. Cijena vrhunskog ulja ostaje nepromijenjena i iznosi 25 eura po litri.
Istarska maslinova ulja već su među najboljima na svijetu, što potvrđuje i svjetski vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja, u kojem je čak 70 ulja iz Istre uvršteno među 500 najbolje ocijenjenih.
Izvor: Glas Istre