Hrvatska

Pad kvalitete proizvoda uz poskupljenja zbog inflacije

Objavljeno: 01.10.2024.

Nizozemska udruga za zaštitu potrošača provela je istraživanje koje je pokazalo kako inflacija uzrokuje pad kvalitete prehrambenih proizvoda, dok cijene istovremeno rastu. U proizvodima poput ribljih štapića, ulja za kuhanje i juha iz vrećice, smanjen je udio glavnih sastojaka, dok su cijene značajno porasle. Sličan trend primijećen je i u Hrvatskoj, gdje je 76% građana prijavilo pad kvalitete hrane i higijenskih proizvoda.

Osim toga, građani su primijetili pad kvalitete usluga, primjerice u hotelima, uz istovremeno zadržavanje cijena. Također, raste problem shrinkflacije, gdje su pakiranja manja, ali cijene ostaju iste, što je prepoznalo čak 94,5% građana. Industrija se, prema navodima, koristi ovim metodama kako bi uštedjela na štetu potrošača.

Pitanje poskupljenja i kvalitete bit će u fokusu tijekom budućih rasprava na europskoj razini, posebno u vezi s cijenama hrane u istočnoj Europi.

Izvor: Glas Istre