Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 19.07.2024.

Motociklisti, vozite sigurno i brinite za sebe i druge

Policijski službenici provodit će pojačane aktivnosti, no ujedno pozivamo sve sudionike u prometu, pogotovo vozače motocikla, na poštivanje prometnih propisa

Ovog vikenda u Vodnjanu se održava moto susret te se stoga na istarskim prometnicama očekuje povećani broj motociklista. Policijski službenici poduzimat će preventivne i represivne aktivnosti kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, no ujedno pozivamo sve sudionike u prometu na povećani oprez i poštivanje prometnih propisa.
Koje su bitne predradnje prije uživanja u vožnji na dva motorna kotača ?

Potrebno je polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme, kako bi imali znanja, bili osposobljeni i zaštićeni u uvjetima kada postanete aktivni sudionici u prometu
Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost motociklista i mopedista u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vlasnike i vozače motocikala i mopeda da:
 

  • provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima
  • prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku:
  • očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu
  • provjere tlak u gumama
  • upale dnevno ili kratko svjetlo
  • koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice)
  • ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga
  • za vrijeme vožnje:
  • prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste)
  • ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću)
  • da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini
  • izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima
  • da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera
  • ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide)
  • da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla.
  •    
  • Ne zaboravite - tko ne poštuje prometna pravila, plaća kazne! 
  • Neupaljena svjetla noću i danju: 60 eura
  • Nenošenje kacige: 130 eura
  • Nepropisno prelaženje kolnika:  130 eura
  • Proklizivanje kotača, dizanje na zadnji kotač: 130 eura
  • Slalom vožnja: 130 eura

 
Vozače ostalih motornih vozila, prvenstveno vozače osobnih automobila koji čine većinu sudionika u prometu na cestama, pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala.

Posebice trebaju za vrijeme vožnje u slijedu i usporedne vožnje prilikom pretjecanja ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla kojeg prestižu. Također je potrebno prilikom skretanja ili prebacivanja u drugu traku provjeriti tzv. mrtvi kut kako bi se spriječile prometne nesreće u kojima dolazi do naleta osobnih automobila na vozače motocikala koji ih pretječu jer vozač osobnog automobila nije provjerio tko se kreće iza njega.

Budite odgovorni sudionici u prometu te brinite o svojoj i tuđoj sigurnosti. Vratite se sretno kući!


Sankcionirani vozači koji su se zaustavljali ili parkirali na autobusnim stajalištima

Policija poziva vozače da ne parkiraju i zaustavljaju vozila na autobusnim stajalištima, već da za to koristite predviđena mjesta

Kao što je i najavljeno, policijski službenici prometne policije su jučer od 9 do 13 sati, u suradnji s tvrtkom Pulapromet d.o.o. i prometnim redarstvom Grada Pule, proveli prometnu akciju tijekom koje su kontrolirali nepropisno parkiranje i zaustavljanje vozila na autobusnim stajalištima.

Tijekom trajanja prometne akcije, policijski službenici zatekli su osam vozača u počinjenju navedenog prekršaja te se protiv njih, radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pokreće prekršajni postupak.

Koristimo priliku te ponovno pozivamo vozače na pridržavanje prometnih pravila i propisa. Naime, osiguravanje nesmetanog i sigurnog zaustavljanja autobusa na autobusnim ugibalištima i stajalištima posebno je važno za sigurnost pješake kao jednih od najranjivijih skupina sudionika u prometu, posebice djece, starijih i nemoćnih osoba te osoba s invaliditetom. Nemojte stoga parkirati ili zaustavljati vozila na autobusnim stajalištima, već za to koristite predviđena mjesta.


Odbio test na droge pa zaradio kaznu

Vozač je prekršajno sankcioniran zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga

Porečka je policija 18. srpnja oko 19.20 sati u Partizanskoj ulici zaustavila 27-godišnjeg državljanina Srbije koji je upravljao automobilom, srbijanskih registracijskih oznaka. Muškarac je u automobilu imao 10.60 grama marihuane, dok je testiranje na droge odbio.

Vozač je smješten u posebne prostorije policijske postaje. Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od  1.320 eura i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju u tri mjeseca, dok se zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga protiv njega pokreće prekršajni postupak.

Policija podsjeća da je upravljanje vozilom pod utjecajem droga težak prekršaj, za koji je propisana novčana kazna od 1.320 do 2.650 eura ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Vozaču se također izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima od tri do 12 mjeseci te šest negativnih bodova.

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina, i to novčanom kaznom  od 1.320 do 2.650 eura. I u ovom slučaju izriče se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima i šest negativnih bodova.

Policija poziva sve vozače da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti u prometu te da ne upravljaju vozilima ako su konzumirali droge, lijekove ili alkohol. 


Pronađeno mrtvo tijelo

Policijski službenici, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, utvrđuju okolnosti događaja i identitet osobe   
  
Jučer oko 11.30 sati, u stanu na Trgu na lokvi u Rovinju, pronađeno je mrtvo tijelo muškarca. Zbog stanja tijela nije bilo moguće utvrditi identitet osobe kao ni uzrok smrti te je nadležno državno odvjetništvo naložilo obdukciju.

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti događaja.


Kontrola alkoholiziranosti vozača u Poreču

Porečka policija će u noći sa subote na nedjelju provesti pojačani nadzor vozača na opojna sredstva

U cilju  povećanja sigurnost u cestovnom prometu, Policijska postaja Poreč-Parenzo će u noći sa subote na nedjelju od 21 do 5 sati provesti preventivno- represivnu prometnu akciju „Kontrola alkoholiziranosti vozača“. 
 
Na području Policijske postaje Poreč-Parenzo   u prvih šest mjeseci, zabilježeno je 138 prometnih nesreća što je 11 % više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju 2023.godine kada su zabilježene 124 nesreće.
           
U prometnim nesrećama stradala je 71 osoba, od čega dvije osobe sa smrtnim posljedicama, tri su  osobe teško, a 66 osoba lakše ozlijeđene. U 22 nesreće vozači su bili pod utjecajem alkohola.
           
U istom razdoblju utvrđeno je 2142 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih je 131 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola.
 
Pozivamo vozače da, radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu ne upravljaju vozilom ukoliko su konzumirali alkohol.
          
Čak i male količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje  te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa.