Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 13.09.2024.

Najava akcije kontrole alkoholiziranosti vozača u Puli

Policija poziva vozače da ne sjedaju za volan ako su konzumirali alkohol ili drogu te da koriste alternativne načine prijevoza
 
U cilju povećanja sigurnosti u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula-Pola će u noći sa subote na nedjelju, 14. na 15. rujna od 22 do 6 sati, provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor alkoholiziranosti vozača i nadzor upravljanja vozilom pod utjecajem droga''.
 
Cilj najave i provođenja pojačanog nadzora jeste potaknuti vozače na odustajanje od upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga. Podsjećamo kako je za vožnju s prisustvom alkohola u organizmu propisana novčana kazna u iznosu od 90 do 2650 eura, dok je za vožnju pod utjecajem droga ili odbijanja testa na droge propisana novčana kazna u iznosu od 1.320 do 2.650 eura. Nadalje, ako osobite okolnosti upućuju na to da će vozač nastaviti s činjenjem prekršaja može mu se odrediti smještaj u posebnim prostorijama do 12 sati, uhititi i privesti na nadležni sud  i oduzeti vozilo, ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja.
 
Tijekom 2024. godine policijski službenici Postaje prometne policije Pula su zbog prometnih prekršaja odredili smještaj u posebnim prostorijama za 60 osoba, uhitili 45 osoba, te privremeno oduzeli 18 motornih vozila.
 
Ponašanje sudionika ključna je sastavnica sigurnosti cestovnog prometa, stoga pozivamo vozače da se, radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu, pridržavaju prometnih pravila i propisa i ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol ili droge.


Izazvali prometne nesreće pod utjecajem alkohola

Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv obojice se pokreće prekršajni postupak
 
Pulska prometna policija je jučer oko 20.40 sati u Ulici Istarskog egzodusa u Ližnjanu prekršajno sankcionirala 70-godišnjeg njemačkog državljanina. Vozač je prethodno pod utjecajem alkohola od 1.96 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake te je prešao na suprotnu stranu kolnika i prednjim dijelom automobila udario u prednji dio automobila, pulske registracijske oznake, kojim je kolnikom Ulice Vrčevan upravljao 47-godišnjak. U nesreći nitko nije ozlijeđen. Njemački državljanin je smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači je izdan obvezni prekršajni nalog.
 
Umaška policija je oko 16.10 sati u Kamenolomskoj ulici u Umagu sankcionirala vozača koji je prouzročio prometnu nesreću. U nesreći nitko nije ozlijeđen. Nesreća se dogodila kada je 33-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,44 promila upravljao automobilom, pulske registracijske oznake te je zbog neprilagođene brzine udario u kamenje koje se odbilo u kamper vozilo, nizozemske registracijske oznake kojim je upravljao 59-godišnji nizozemski državljanin.
 
Na opasnosti od vožnje pod utjecajem alkohola policija neprestano upozorava. Već i male količine alkohola negativno utječu na sposobnost vozača, otežavaju mu zapažanje i usporavaju reakcije. Vozač postaje neoprezan i sklon kršenju prometnih propisa,  umanjuje opasnost i precjenjuje svoje vozačke sposobnosti. Često vozači misle da su sposobni za vožnju, bez obzira na to što su konzumirali alkohol, no bitno je podsjetiti da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite - koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.


Požar automobila

Policija utvrđuje okolnosti nastanka požara  
 
Pulska policija zaprimila je dojavu da je 13. rujna oko 3 sata na Valdebečkom putu izbio je požar na automobilu Mercedes, pulske registracijske oznake. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti nastanka požara.


Rezultati provedene prometne akcije

Policija je tijekom provođenja akcije utvrdila ukupno 53 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Kao što je najavljeno, na području PU istarske  je jučer provedena prometna „Kontrola poštivanja obaveza vozača prema pješacima i kontrola poštivanja prometnih propisa od strane pješaka, te kontrola upravljanja s električnim romobilima“.
 
Tijekom akcije ukupno su utvrđena 53 prekršaja od kojih 25 ciljanih:
 

  •    5 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige (5 osobnih prijevoznih sredstava),
  •   11 prekršaja vozača prema pješacima   (nepropuštanje pješaka),
  •    9 prekršaja pješaka,
  •    13 prekršaja  nevezivanja sigurnosnim pojasom,
  •     3 prekršaja nepropisnog prijevoza djece,
  •     1 prekršaj istek važenja prometne dozvole,
  •    11 ostalih prekršaja