Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 11.07.2024.

Prevaren prilikom ulaganja u dionice i kriptovalute

Osim što je samo ulaganje u dionice i kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada
               
Istarska policija istražuje slučaj prijevare prilikom trgovine dionicama odnosno kriptovalutama.
 
Naime, 67-godišnjak je prijavio kako su ga tijekom 2020.g. kontaktirale nepoznate osobe i dovele u zabludu obećavši mu zaradu ulaganjem u dionice putem platforme kojom prilikom je izvršio uplate u ukupnom iznosu od više tisuća eura, a kad je želio podići uložena sredstva, navodni agenti mu se nisu više javljali.
 
Tijekom svibnja 2023.g. nepoznate osobe su ga ponovo kontaktirale i predstavile se kao predstavnici tvrtke te ga doveli u zabludu da će mu putem kripto mjenjačnice izvršiti prijenos novčanih sredstava koje je prethodno ostvario ulaganjem u dionice putem platforme, za što im je muškarac u više navrata uplatio ukupno više tisuća eura na svoj korisnički račun u kripto mjenjačnici te im je omogućio pristup vlastitom korisničkom računu kripto mjenjačnice kako bi „stručnjaci“ u njegovo ime vršili ulaganja.
 
Nakon što su ga kontaktirale osobe koje su se predstavile kao predstavnici financijske institucije i tražile ga uplatu 10% ostvarene dobiti u ime naknade za transfer i naknadu za zalog, muškarac je shvatio da je prevaren za više tisuća eura.
 
Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u dionice i kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.


Prijavljen zbog gospodarskog kriminaliteta

Muškarac je prijavljen za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga
 
Istarska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom i utvrdila sumnju da je počinio kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
 
Njega se sumnjiči da je, kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Poreča, u ožujku 2021. godine sklopio ugovor o kupnji poslovnog prostora u Vrsaru s drugim trgovačkim društvom za 444.000 eura te je radi podmirenja ugovorene cijene, kao odgovorna osoba društva, tijekom 2021. godine u više navrata u ime društva uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Također je od drugih fizičkih osoba zatražio pozajmice, odnosno da uplate novčani iznos od više desetaka tisuća eura na ime društva koje je prodavalo nekretninu.
 
Kupnja nekretnine niti plaćanja po osnovi kupoprodajnog ugovora nisu evidentirani u poslovnim knjigama trgovačkog društva iz Poreča za poslovnu godinu 2021.g. niti je postojala namjera da se to učini, a u siječnju 2022. godine 34-godišnjak je raskinuo ugovor o kupoprodaji nekretnine čime je nekretnina vraćena u vlasništvo i posjed prodavatelja, dok do tada uplaćena sredstva nisu vraćena trgovačkom društvu u kojem je 34-godišnjak bio odgovorna osoba, čime je navedenom društvu prouzročena šteta od više desetaka tisuća eura eura.
 
Protiv muškarca se kaznena prijava podnosi u redovnom postupku.


Teško ozlijeđen muškarac u Rovinju

Policijski službenici nad jednom osobom provode kriminalističko istraživanje      

Rovinjska policija provodi kriminalističko istraživanje nad muškarcem kojeg se sumnjiči da je 3. srpnja na terasi ugostiteljskoj objekta na  Obali Vladimira Nazora u Rovinju fizički napao 30-godišnjeg državljanina Sjeverne Makedonije. U događaju je državljanin Sjeverne Makedonije teško ozlijeđen te je zadržan na liječenju u pulskoj bolnici.


Osumnjičen za oštećenje rampe

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava
        
Porečka je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 67-godišnjakom te je utvrdila sumnju da je počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari. Muškarca se sumnjiči da je 8. studenog oko 11,30 sati u Ulici Riva u Červar Portu oštetio rampu čime je pravnoj osobi iz Poreča počinio materijalnu štetu od nekoliko stotina eura.
 
Protiv 67-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava u redovnom postupku.