Ostalo

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 04.07.2024.

U Puli održano Pokrajinsko hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja

Povodom obilježavanja zaštitnika grada Pule Sv. Tome, u Puli je održano Prvo pokrajinsko hodočašće vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udruga

Bogoslovljem u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina i procesijom pulskim ulicama, obilježena je jučer svečana proslava svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule koja je bila upotpunjena Prvim pokrajinskim hodočašćem vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udruga. Zapovjednik hodočašća bio je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot koji je na početku mise zapalio zavjetnu hodočasničku svijeću.

Porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja je na početku uputio uvodnu riječ dobrodošlice, a potom je uslijedilo misno slavlje koje je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Matom Uzinićem, domaćim biskupom mons. Ivanom Štironjom, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, umirovljenim porečko - pulskim biskupom Ivanom Milovanom, dijecezanskim upraviteljem Gospićko - senjske biskupije Richardom Pavlićem, generalnim vikarom Vojnog ordinarijata mons. Markom Medom, pastoralnim vikarom preč. Franom Musićem, vojnim i policijskim kapelanima te istarskim svećenicima.

U propovjedi u kojoj je pozvao vjernike na otvorenost uma prema bezuvjetnoj vjeri, tijekom misnog slavlja biskup se prisjetio Tome apostola i njegove prvotne vjere u ono vidljivo, opipljivo, čije se preobraćenje dogodilo nakon Isusovog poziva da u Uskrslom Kristu  ''vidimo Boga'', da ga dotaknemo svojim rukama i da znamo kako je uskrsnuo za nas. ''Božje milosrđe navodi nas također da otkrijemo rane naših bližnjih, naše braće i sestara te nas u našim krizama i u našim teškoćama dovodi u dodir s patnjama bližnjega. I svaki put kad liječimo rane naših bližnjih i izlijevamo na njih milosrđe, u nama se ponovno rađa nova nada, koja nas same tješi u našim teškoćama'', naglasio je biskup.

Nakon svečanog misnog slavlja, procesija s relikvijama sv. Tome kretala se ulicama grada Pule preko Trga Sv. Tome, Kandlerovom ulicom, Ulicom Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima, Carrarinom ulicom te Kandlerovom ulicom do Katedrale. Relikviju su nosili župljani, predstavnici hrvatske vojske i mornarice, policijski službenici i vatrogasci uz glazbenu pratnju orkestra Hrvatske ratne mornarice i Puhačkog orkestra Grada Pule. Po povratku relikvije Sv. Tome u pulsku katedralu, uslijedio je svečani blagoslov.

Ceremonijari svečanosti bili su preč. Ilija Jakovljević i katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj koji je na kraju izrekao prigodnu zahvalu.

Nakon procesije i svečanog blagoslova, u katedrali je za sve vjernike upriličen koncert Klape hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj i Policijske klape Sv. Mihovil.


Predala policiji oružje i streljivo

Policija zahvaljuje savjesnim građanima na dragovoljnim predajama i nadalje poziva građane da učine svoj život sigurnijim i da se riješe oružja i streljiva bez ikakvih sankcija

Pulskoj policiji jedna građanka jučer je predala 365 komada streljiva raznog kalibra, automatsku pušku Crvena zastava M-72, poluautomatsku pušku Crvena zastava M-59 i pištolj Crvena zastava M-57.

Policijski službenici preuzeli su oružje na siguran način te ovom prilikom ponovno pozivamo građane koji u svom domu još uvijek imaju oružje, streljivo i eksplozivne tvari, da te predmete predaju policiji i učine svoj dok sigurnijim.

Naglašavamo da svi građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje, streljivo ili eksplozivne tvari, mogu iste predati policiji i pritom neće snositi nikakve sankcije, odnosno protiv njih se neće pokretati prekršajni niti kazneni postupci.

Također je važno naglasiti da građani ne donose oružje ili eksplozivne tvari osobno u policijsku postaju ili upravu, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju na broj 192 nakon čega će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na njihovu kućnu adresu prikupiti oružje.

Policijska uprava istarska ovim putem zahvaljuje savjesnim građanima na dragovoljnim predajama i nadalje poziva građane da učine svoj život sigurnijim i da se riješe oružja i streljiva bez ikakvih sankcija.


Zaštite svoje bicikle od krađe

Policija savjetuje građane i turiste da poduzmu osnovne mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost da ostanu bez bicikla

Istarska policija jučer je evidentirala šest slučajeva krađe električnih bicikala, po tri na pulskom i porečkom području.

Na medulinskom području u tri slučaja ukradena su ukupno četiri električna bicikla iz kampova. Dva bicikla ukradena su 63-godišnjem češkom državljaninu, a nalazili su se na nosačima kampera. Jedan bicikl otuđen je 59-godišnjem slovačkom državljaninu, drugi 44-godišnjem švicarskom državljaninu, a oba bicikla nalazila su se na parcelama unutar kampa. U svakom slučaju materijalna šteta, koja je nastala vlasnicima, iznosi nekoliko tisuća eura.

Na porečkom području, također iz kampa, otuđeno je ukupno šest električnih bicikala stranim državljanina, no svih šest bicikala je pronađeno u šumi nedaleko kampa te su vraćani vlasnicima.

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja u cilju pronalaska počinitelja.

Praćenjem stanja sigurnosti, zamijećeno je kako u ljetnim mjesecima dolazi do većeg broja krađa bicikala, koje zbog povoljnih vremenskih prilika sve više građana koristi kao prijevozno sredstvo. Budući da pritom vrlo često zaborave poduzeti neke osnovne mjere samozaštite, Policijska uprava istarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem:
 
fotografirajte svoj bicikl,
fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla, broj okvira ili neke druge uočljive karakteristike po kojima će se bicikl u slučaju krađe moći lakše identificirati i pronaći,
uvijek držite bicikl zaključan  za čvrsti metalni predmet ili pod nadzorom,
nikada nemojte bicikl zaključavati za kotač, a ako je sajla dovoljno dugačka, onda je provucite kroz više mjesta na biciklu,
nemojte štedjeti na sigurnosti, bicikl zaključajte s dvije sajle,
u kampovima bicikl ostavite na predviđenom i osiguranom mjestu ukoliko postoji, odnosno u blizini recepcije, gdje se uglavnom nalaze zaštitari ili djelatnici kampa,
na plažama bicikl ostavite na mjestu, gdje će  biti pod vašim nadzorom ili nadzorom poznate osobe,
na ulicama, bez obzira što bicikli ostavljate kratko vrijeme zbog odlaska u trgovinu ili slično, zaključajte ga ili ostavite pod nadzorom poznate osobe,
u dvorištima i stambenim zgradama, bicikl držite zaključan po mogućnosti u garaži ili drugom zatvorenom prostoru, odnosno na mjestima koja nisu uočljiva sa ulice i koja su noću osvijetljena.


Pripazite kome dajete novac

Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne daju olako nepoznatim osobama svoj novac jer se često, iza naizgled humanih ciljeva, kriju prijevare

Pulska policija jučer je uhitila muškarca koji je u trgovačkom centru u Puli prikupljao novac od građana.

Muškarca je oko 18.10 sati zatekao zaštitar kako u jednoj od trgovina prilazi osobama s papirima na hrvatskom i njemačkom jeziku, lažno se predstavljajući da prikuplja novac za osobe s  oštećenjima sluha te za siromašnu djecu. Policijski službenici utvrdili su kako se radi o 26-godišnjem rumunjskom državljaninu te su ga uhitili i priveli u policijsku postaju.

Zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda, protiv rumunjskog državljanina podnosi se optužni prijedlog nadležnom sudu.

Policija ovim putem upozorava građane da budu oprezni, s obzirom da su ovakvim slučajevi evidentirani i u drugim dijelovima Hrvatske. Ne predajte olako nepoznatim osobama svoj novac jer se često, iza naizgled humanih ciljeva, kriju prijevare.