Istra

Novosti iz PU istarske

Objavljeno: 03.08.2024.

Sankcioniran zbog ugrožavanja sigurnosti cestovnog prometa

Protiv vozača se zbog vožnje u pijanom stanju pred nadležnom sudu pokreće prekršajni postupak

Labinska je policija 1. kolovoza oko 11.40 sati u Vinežu zatekla 41-godišnjaka kako upravlja automobilom, pulske registracijske oznake, pod utjecajem alkohola od 2.05 promila.

Zbog vjerojatnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva .

Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.
 
UPRAVLJANJE VOZILOM POD UTJECAJEM ALKOHOLA I/ILI DROGA

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi, pa su kazne u rasponu od 90 sve do 2.650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
ODBIJANJE TESTIRANJA NA ALKOHOL I DROGE JE KAŽNJIVO

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  i to novčanom kaznom od 1.320 do 2.650 eura, a vozaču se može izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. 

Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
 
Uz navedeno prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru:

  • smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati,
  • premještanja motornog vozila na određeno mjesto do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne dulje od 12 sati.


Pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću

Prometna policija u Puli sankcionirala vozača koji je prouzročio prometnu nesreću

U prometnoj nesreći koja se dogodila 2. kolovoza oko 3 sata u Puli nitko nije ozlijeđen, ali je nastala zasad neutvrđena materijalna šteta.

Nesreća se dogodila kada je 28-godišnji hrvatski državljanin pod utjecajem alkohola od 1.54 promila upravljao automobilom, švicarske registracijske oznake, kolnikom Ulice 43. Istarske divizije. Dolaskom do raskrižja s kružnim tokom prometa Ceste prekomorskih brigada i Šijanske ceste, vozač je izgubio nadzor nad automobilom te je udario u rubnjak, a potom u prometni znak. Vozač je uhićen i smješten u posebne prostorije policijske postaje do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Protiv njega se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.


Prilikom kontrole prometa krenuo automobilom na policijskog službenika

Muškarac je vozio pod utjecajem alkohola, a umjesto da se zaustavi na znak policijskog službenika, krenuo je vozilom prema policajcu

Porečka je policija jučer u večernjim satima provodila kontrolu prometu te je policijski službenik oko 20.40 sati pokušao zaustaviti automobil, pulske registracijske oznake. Vozač automobila je dolaskom do policijskog službenika naglo povećao brzinu kretanja, iako se policijski službenik nalazio ispred njega u prometnoj traci, nastavljajući mu davati naredbe da se zaustavi.

Kako bi izbjegao nalet vozila na sebe, policijski službenik se izmaknuo, a automobil je vjetrobranskim staklom udario u palicu policijskog službenika, a vozač se potom udaljio s mjesta događaja.

Policijski službenici ubrzo su zaustavili 47-godišnjeg vozača te su utvrdili kako je pod utjecajem alkohola od 1.24 promila. Prilikom policijskog postupanja muškarac je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike te im je vikao da će ostati bez posla. Policijski službenici su ga uhitili i priveli u policijsku postaju.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv 47-godišnjaka se pokreće prekršajni postupak, dok se radi sumnje da je na štetu policijskog službenika koji ga je zaustavljao počinio kazneno djelo prisila prema službenoj osobi, nad osumnjičenim provodi kriminalističko istraživanje.


Policija poziva svjedoke nesreće- zahvala građanima

Okolnosti nesreće utvrđene su i zahvaljujući svjedoku događaja koji se javio te Policijska uprava istarska ovom prilikom zahvaljuje građanima i medijima na suradnji

Provedenim izvidima utvrđeno je da je prometnu nesreću prouzročio 35-godišnjak koji je automobilom, njemačke registracijske oznake kolnikom Mutilske ulice  te je u jednom trenutku ušao u raskrižje dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svijetlo te se sudario s automobilom, pulske registracijske oznake, kojim je kolnikom Trga Republike upravljala 20-godišnjakinja.

Protiv vozača se zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokreće prekršajni postupak.