Hrvatska

Nazire se kraj toplinskog vala

Objavljeno: 19.07.2024.

Prognoze pokazuju da će doći do promjene vremena u noći s petka na subotu, što će donijeti kraj drugom toplinskom valu ovog ljeta. Tijekom ostatka tjedna očekuje se pad temperatura. Iako su sezonske prognoze za ljeto toplije od prosjeka, očekuje se da će nakon ovog vikenda temperature biti niže, uz češće oborine do kraja srpnja. Prema riječima prognostičara, ovo će donijeti prijeko potrebno olakšanje nakon dugog perioda visokih temperatura.

Upozorenja za visoke temperature ipak ostaju na snazi u većem dijelu regije do nedjelje.

Goran Meteo, meteorolog amater poznat po svojoj visokoj pouzdanosti vremenskih prognoza:
Danas vruće i vrlo vruće, u Istri sa temperaturama do 39C, biti će i sparno jer nam stiže polako vlažni zrak sa sjeverozapada. Noćas u drugom dijelu noći nam stiže fronta i destabilizacija uz kišu, pljuskove i grmljavinu, lokalno neverini uz jak vjetar. Slično i sutra prvi dio dana a onda stabilno bar do ponedjeljka. Temperature se polako vraćaju u normalu te će biti do 29C ili 30C max.

Trodnevna vremenska prognoza Istrameta

PETAK - Pretežno sunčano vrijeme, u Gorskom kotaru uz povećanu mogućnost pojave izoliranih pljuskova. Puhat će slaba do umjerena bura, a danju duž zapadnu obalu Istre sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature od 19 do 25 °C, dnevne vrijednosti između 32 i 36 °C.

SUBOTA - U noći nestabilno vrijeme uz povećanu mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova, a na moru zapadne Istre izoliranih neverina. Danju očekujemo pretežno sunčano i vruće vrijeme. Puhat će slaba do umjerena bura, danju duž zapadnu obalu Istre sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 19 do 24 °C, dnevne vrijednosti između 30 i 34 °C.

NEDJELJA - Pretežno sunčano vrijeme, u gorju uz malu mogućnost pojave dnevnih pljuskova. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 17 do 23 °C, dnevne vrijednosti između 31 i 34 °C.

Opasnost od nevremena u kontinentalnim dijelovima Hrvatske

Danas, 19. srpnja, očekuju se potencijalno opasni vremenski uvjeti, što uključuje mogućnost kiše i jakog vjetra tijekom noći. Posebna pažnja se preporučuje zbog opasnosti od nevremena u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, iako trenutne prognoze ne ukazuju na ekstremne vremenske uvjete.

Godinu dana nakon velike oluje koja je izazvala značajnu štetu u Zagrebu, danas postoji vjerojatnost ponovnog nevremena, ali s manjim intenzitetom. Dok su oluje poput prošlogodišnje rijetke, one mogu pogoditi bilo koji dio Hrvatske. Najčešće se događaju u lipnju i srpnju, ali mogućnost postoji i u kolovozu i rujnu, iako s manjom učestalošću.

Ekstremne vremenske prilike, uključujući visoke temperature i oluje, postaju sve češće zbog klimatskih promjena. Iako su visoke temperature bile prisutne i prije 30 godina, sada se događaju češće, što potvrđuje utjecaj globalnog zagrijavanja. Temperature mora također bilježe rekorde, što predstavlja problem za morsku biosferu i kupače.

Unatoč nekim pozitivnim iskustvima iz Mađarske, protugradna obrana u Hrvatskoj nije dala zadovoljavajuće rezultate. Studije su pokazale neučinkovitost ove tehnologije, a DHMZ preporučuje zaustavljanje ove prakse. Iako ministar poljoprivrede razmatra ponovno uvođenje protugradne obrane, daljnji razgovori i istraživanja će se nastaviti kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

Promjena vremena koja dolazi označava kraj toplinskog vala i donosi niže temperature te češće oborine. Istovremeno, upozorenja na nevrijeme i potencijalnu tuču zahtijevaju oprez, posebice u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Klimatske promjene i dalje predstavljaju izazov, naglašavajući potrebu za prilagodbom i prevencijom u budućnosti.