Ostalo

Evo što izbjegavati kako bi smanjili rizik od raka

Objavljeno: 24.10.2024.

Postoje mnogi popisi namirnica i savjeti što izbjegavati u prehranu kako bi smanjili rizik od bolesti, no prema dijetetičarki specijaliziranoj za rak, Nichole Andrews, taj popis možemo skratiti na samo dvije namirnice – alkohol i prerađeno meso.

U svom TikTok videu naglašava kako sve vrste alkohola predstavljaju rizik, uključujući crno vino koje svi volimo popiti uz večeru. Prema Andrews, redovito konzumiranje alkohola može naštetiti našem zdravlju. Problem je povezan s načinom na koji tijelo metabolizira alkohol. Kada se alkohol razgradi, pretvara se u acetaldehid, otrovni spoj koji može oštetiti DNK i ometati sposobnost tijela da obnavlja stanice. S vremenom ovo stanično oštećenje može dovesti do mutacija i, u konačnici, raka. Dakle, najbolje je što više ograničiti unos alkohola.

Prerađeno meso može značajno ugroziti zdravlje iz više razloga. U svom videu, Andrews naglašava da, iako vrlo ukusno, ovo meso spada među rijetke namirnice za koje postoji čvrst dokaz da su povezane s rizikom od razvoja raka. Među zabrinjavajuće primjere spadaju hrenovke, mesni proizvodi poput kobasica i slanine. Ovi proizvodi prolaze procese sušenja, dimljenja ili konzerviranja, što rezultira stvaranjem štetnih kemikalija kao što su nitrati i nitriti. Kada uđu u organizam, te kemikalije mogu se transformirati u spojeve koji povećavaju rizik od raka. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstala je prerađeno meso u skupinu 1 kancerogenih tvari, što znači da postoje snažni dokazi koji potvrđuju njegovu povezanost s razvojem raka.

Izvor: Index